Alt om Asien hvad har du en mening om?

legetøj børn

Landefakta

Her kan du læse mere om fakta på lande fra Asien.

Afghanistan
Afghanistan er på 652.000 kvadratkilometer, hovedstaden er Kabul, og der tales i alt 45 forskellige sprog i landet.

Bangladesh
Bagladesh er kvadratkilometer, hovedstaden er Dhaka. Indtil 1947 var landet en del af det engelske koloniherredømme.

Bhutan
Bhutan er beliggende mellem Indien og Kina. Den er 38.394 kvadratkilometer.

Brunei
Brunei er placeret på det nordvestlige Borneo og er delt op i to enklaver, som begge er omgivet af den malaysiske delstat Sarawak. Arealet er på 5770 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Bandar Seri Begawan.

Cambodja
Cambodja grænser til Thailand, Laos og Vietnam samt Thailandbugten. Arealet er på 181.000 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Phnom Penh.

Filippinerne
Filippinerne er en øgruppe, der består af 7107 øer. Det samlede areal er på 300.000 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Manila.

Hong Kong
Hong Kong-regionen består af en halvø grænsende til det sydlige Kina samt en øgruppe i Det Sydkinesiske Øhav. Det samlede areal er på 1092 kvadratkilometer.

Indien
Indien har en befolkning på over 1 milliard. Hovedstanden er New Delhi.

Indonesien
Vidste du, at Indonesien er verdens største øgruppe med et areal på 1,9 mio. kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Jakarta?

Japan
Japan er en øgruppe med fire store og adskillige mindre øer. Arealet er på 377.812 kvadratkilometer, og hovedstaden (beliggende på øen Honshu) hedder Tokyo.

Kina
Vidste du, at allerede 1650 f.kr. blev det første kinesiske dynasti dannet? Herefter følger omkring 3500 år med forskellige dynastier, og først da ankommer de første europæere til Kina.

Laos
Laos er, som det eneste land i Sydøstasien, helt omgivet af land. Det har ingen kystlinje, men grænser op til Burma, Cambodia, Kina, Thailand og Vietnam.

Malaysia
Vidste du, at landet består af Vestmalaysia på halvøen syd for Thailand samt delstaterne Sarawak og Sabah på Borneo? Hovedstaden hedder Kuala Lumpur.

Myanmar/Burma
Landet var britisk koloni frem til 1948, har grænser til Bangladesh, Indien, Kina, Laos og Thailand, og hovedstaden hedder Rangoon.

Nordkorea
Under 2. Verdenskrig blev Korea delt i en nordlig del, besat af Sovjetunionen, og en sydlig del, besat af USA. Efter krig og adskillige kriser, er der stadig et spændt forhold mellem landene.

Pakistan
Pakistan var frem til 1947 en britisk koloni sammen med Indien. Arealet er på 803.940 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Islamabad.

Singapore
Singapore er en ø (plus 60 mindre øer) syd for den malajiske halvø og nord for Indonesien. Arealet er på 648 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Singapore.

Sri Lanka
Landet er en ø øst for Indiens sydspids mellem Den Bengalske Bugt og Mannar-golfen. Arealet er på 65.610 kvadratkilometer, og hovedstaden hedder Colombo.

Sydkorea
Landet ligger på den koreanske halvø, grænsende til Nordkorea. Det har kystlinje ud til Det Gule Hav, Koreastrædet og Det Japanske Hav. Arealet er på 99.222 kvadratkilometer. Hovedstaden hedder Seoul.

Taiwan
Vidste du, at Taiwan ikke officielt er en nation? Ifølge Kina er Taiwan en kinesisk provins, som blot midlertidigt har tiltaget sig en vis selvstændighed. I praksis fungerer Taiwan dog som en selvstændig republik.

Thailand
Vidste du, at Thailand er det eneste land i Sydøstasien, der aldrig har været koloniseret af europæiske magter, landet har konstitutionelt monarki, og hovedstaden hedder Bangkok?

Tibet
Tibet ligger i Himalaya-højlandet og har officielt været en del af Kina siden 1951. Spørgsmålet om Tibets selvstændighed er en kilde til løbende konflikter mellem Kina og Vesten.

Vietnam
Vietnam ligger syd for Kina. Der bor næsten 100 mio mennesker. Vietnam er 331.230 kvadratkilometer. Sproget er Vietnamesisk.

Øst-Timor
Øst-Timor består af den nordøstlige del af den ellers indonesiske ø Timor nord for Australien samt to mindre øer. Hovedstaden hedder Dili, og landet fik først selvstændighed i 2002.